TESLIN TORANJ U SRBIJI

TESLIN TORANJ U SRBIJI

Gradjevinsko,arhitektonsko, kulturno i istorijsko delo. Bice izgradjen, u cast velikana svetske nauke, kao vizionarski simbol genijalnog naucnika, ali i u cast same nauke. TESLIN TORANJ simbol moderne Srbije, u Evropi i u svetu,doprineo bi njenom ugledu i simbolicki govorio o Teslinom doprinosu covecanstvu. Nas sunarodnik, TESLA je planetarna prica kao i njegov TORANJ i to treba iskoristiti, jer on je svetski brend i ujedno nas najcenjeniji brend u svetu

KADA se danas na internet pretraživaču “Gugl” otkuca ime Nikole Tesle, dobije se oko 15 miliona informacija o slavnom srpskom naučniku. Otkako su vlasnici ove društvene mreže 2009. godine postavili Teslin znak, njegovo ime se na internetu godišnje upotrebi milijardu puta. Ovaj podatak ne govori samo o pukoj popularnosti srpskog genija iz Smiljana, već i novom talasu njegovog obožavanja, koji se širi planetom Zemljom.

Nikola Tesla je po rođenju bio Srbin i time se ponosio. Kada je 1892. godine putovao u Evropu, da poseti svoju staru majku, odseo je u Parizu u najelegantnijem hotelu. Po svedočenju Mojsija Moja Medića, Teslinog školskog druga, portir je videći elegantnu džentlmensku pojavu rekao: „Klanjam se Ekselencijo!“. Tesla je odgovorio: „Moja je titula viša“. Portir je zbunjeno promucao: „Visočanstvo?“. „Još više“, odgovorio je Tesla. Na te reči portir je potpuno zanemeo jer veće titule nije znao. Tesla je mirnim i dostojanstvenim glasom rekao: „Ja sam Srbin“.
U članku „Zmaj Jovan Jovanović, najveći srpski pesnik današnjice“, objavljenom u jednom američkom časopisu maja 1894. godine, Tesla kaže: „Teško da ima naroda koji je doživeo goru sudbinu od srpskog. Sa visina svog sjaja, kada je carstvo obuhvatalo gotovo ceo severni deo Balkanskog poluostrva i veliki deo teritorije koji sada pripada Austriji, srpski narod je naglo dospeo u beznadežno ropstvo, posle fatalnog boja na Kosovu Polju sa nadmoćnim azijatskim hordama. Evropa neće moći nikada da isplati veliki dug prema Srbima što su oni, žrtvujući sopstvenu slobodu, zaustavili taj varvarski prodor“.

Pri slučajnom susretu i šetnji ulicama Njujorka sa oficirom Radomirom Vukčevićem, članom vojne misije srpske vojske u vreme Prvog svetskog rata, Tesla je nakon što je čuo o Cerskoj bici (prvoj savezničkoj pobedi u ratu), Kolubarskoj bici (u kojoj je oficir Vukčević aktivno učestvovao) i o strahotama golgote kroz Albaniju naglo stao, kratko poćutao i rekao: „Znate li vi da sad kroz mene ide struja. Kosa mi se diže na glavi od radosti i uzbuđenja. Treba da se ponosimo što smo Srbi“.

 

 

Постави коментар